Kære medstuderende,

Hvis du synes at det er mega uretfærdigt at SU’en ikke er højere, at du ikke kan få endnu billigere statslån, at din uddannelse er gratis, at du kan starte en virksomhed imens du er studerende og derfor færdiggøre din uddannelse langsommere, JA, så er det et stensikkert tegn på at du også er STUDIEFORKÆLET.

Her er min liste over de måder som samfundet, har forkælet mig som studerende og hvorfor jeg opfatter mig selv som studieforkælet. Husk lige, at jeg er dybt taknemmelig for det, og det sammenlignet med stort set alle andre lande, er fuldstændig unikt for Danmark! Hurra Danmark! 🙂

SU i 8 år!

Ja for satan, jeg har fået penge hver måned fra den danske stat, alene fordi jeg har læst en uddannelse. Nu er min SU så sluppet op, og jeg får ikke længere penge for at studere, men det kan jeg helt ærligt ikke tillade mig at pive over.

Du tænker måske: Hvordan har du brugt din SU uden at være færdig? Fordi jeg har valgt at uddanne mig mere.

  • 3 år på Handelsskolen (Højere Handelseksamen)
  • 2 år på studiet til Logistikøkonom AK
  • 2 år på HA.jur
  • 1 år på Jura

De sidste 3 år på jurastudiet er således selvbetalt. Har du fortsat mulighed for et billigt lån, men mere om det senere.

Lad mig lige gøre det klart, man kan ikke leve af SU i Danmark, men det er fandeme godt nok tæt på. Kommer selvfølgelig an på hvor man studerer, for huslejen er da klart højere i København end i Kolding, men der er så nogle andre ting som måske højere præstige, mere storbyliv osv. der kan opveje den økomoniske ulempe. Det kan selvfølgelig også blot være at den uddannelse man vil tage, kun udbydes i København, og der må man blot sige “surt show” og der er fritvalg på uddannelseshylden.

Læs lidt kedelig info fra staten om SU her: https://www.su.dk/su/om-su-til-videregaaende-uddannelser-universitet-journalist-laerer-mv/

Selvom man ikke kan leve af en SU, så skal man ikke arbejde ret meget ved siden af, for at få økonomien til at hænge sammen. De argumenter der er fra nogle medstuderende, om at man ikke kan passe et fritidsjob OG studere samtidigt, så er min holdning, at man måske skal skrue lidt ned for karakterforventningen og lidt op for erhvervserfaringen ved siden af studiet. Der kan være nogle underliggende fordele ved at arbejde ved siden af studiet, nemlig, at erhvervserfaring faktisk også er en vigtig faktor for at få et job efter endt uddannelse!

Statslån i hoved og r#v

Udover den direkte statsstøtte, med nogle penge smidt direkte ind på kontoen hver måned, så har jeg også været studieforkælet i stor stil, med billige statslån.

Først fik jeg SU-studielånet og bagefter slutlånet. Her var tale om lån det næsten ikke kunne betale sig ikke at optage, når renten var et sted mellem 1 og 4 %, med en afbetalingsordning efter endt uddannelse jeg ikke har set lignende andre steder. I mit tilfælde har det været noget nær det bedste iværksætterlån jeg har kunne finde!

Gratis uddannelse til alle der er studieforkælet

Min største studieforkælelse er da helt sikkert al den gratis viden som staten Danmark betaler for!

Er ikke sikker på jeg var blevet “så klog”, hvis jeg skulle have betalt min egen uddannelse, er ganske sikker på det modsatte.

Mere uddannelsesfrihed med egen virksomhed

Halvvejs igennem en bachelor, fik jeg et vejledningsmøde med en ung studievejleder, hvor jeg drøftede mine muligheder. Husker ikke længere om det var en mand eller kvinde, men stor tak til vedkommende, da det var denne studievejleder der gjorde mig opmærksom på følgende. Man kan ifølge studieordningen tage lidt længere tid om uddannelsen, hvis man har egen virksomhed ved siden af studiet der skal passes – og det har jeg jo!

For dig der ikke lige er opdateret på uddannelsessystemet, så er de akademiske uddannelser jeg kender til opdelt i semestre. Hvert semester har en varighed på 6 måneder. Hvert fag man tager tæller alt mellem 5 og 20 uddannelsespoint (ECTS point). På en given uddannelse skal man have bestået X antal ECTS point, fordelt over X antal fag. For at være studieaktiv og eksempelvis berettiget til SU, skal man samtidig bestå eksempelvis 30 ECTS point pr. semester. Det er dette krav der bliver lempet lidt i studieordningen for jura, HVIS man vel at bemærke har en undtagelsesgrund. Én af undtagelser fra kravet om 30 ECTS point pr. semester, er hvis man har selvstændig virksomhed ved siden af studiet. På denne baggrund blev jeg studieforkælet, med et nedsat krav om blot at bestå 20 ECTS point.

Her bør jeg lige indskyde, at studieordningerne bliver ændret fra tid til anden, og derfor kan der være ændret i ovenstående praksis og krav siden at jeg gennemførte en bachelor i jura.

Alt i alt – tak til resten af samfundet for at have studieforkælet mig i en sådan grad at jeg næsten skammer mig! 🙂

Hovsa – udover at Danmark studieforkæler mig, så føler jeg mig også ret forkælet af min sponsorer Marketingplatform, Sleeknote, Storybase m.fl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Share this post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Recent articles

Featured articles